HTML

Ásványörömök

Egyedi ékszereket készítek - természetes, gyógyító ásványokból, tenyésztett gyöngyből, üvegkristályból és kagylóból - sok-sok szeretettel...

Kapcsolat

Ha tetszik valamelyik ékszer, amit a blogban láttál, és hasonlót szeretnél, írj az asvanyoromok@gmail.com címre. Készítek más méretben, mintákkal, ásványokkal, alapanyagokkal is, ha kéred.

Árak, rendelés

Minden ékszert egyesével árazok, az ár függ a gyöngyök aktuális beszerzési árától. Ha konkrét árakat szeretnél tudni, kérlek, vedd fel velem a kapcsolatot az asvanyoromok@gmail.com címen!
Kérlek, időben szólj, ha ékszert szeretnél, mert előfordulhat, hogy alapanyagot kell rendelnem, és nemcsak rajtam múlik, mikor szállítják. Köszönöm!

2011.09.18. 00:19 Ásványörömök

Borostyán (gyantakő)

kép forrása: http://www.sxc.hu kép forrása: http://www.sxc.hu

 

A Pinus succinifer nevű fenyőfa megkövesedett, megszilárdult gyantájából keletkezett. Szabálytalan, alaktalan (amorf) tömegeket, darabokat alkot. Gyakran tartalmaz zárványokat, sokszor épen maradt fosszilis rovarokat (szúnyogot, legyet, hangyát, százlábút) kisebb állatokat (gyík) növényi maradványokat, melyek az értékét növelik. Zárványként víz, terpentinolaj apró hólyagocskákban és pirit kristály is előfordul. Repceolajban kifőzve a gáznemű és folyékony zárványok eltávolíthatóak. Hőre lágyul és formázható, könnyen meggyullad, fenyő és tömjén illatot ad, kormozva elég. Gyakran előforduló ásványnak tekinthető.

Mesterséges úton 1881-ben készítettek borostyánt törmelékből összeolvasztva és meleg sajtolással, amit csak mikroszkópos vizsgálattal lehetett megkülönböztetni a valóditól. Ma a különböző műgyantákból és üvegekből könnyen előállítható. Sóoldatban való úsztatással megkülönböztethető, mert készíthető olyan sűrűségű oldat, melyben a valódi borostyán a felszínen lebeg vagy úszik, míg a nagyobb sűrűségű mesterséges darabok elsüllyednek.
Római elnevezése a sucus (=nedv) szóból ered. A görögök elektron-nak nevezték, mert dörzsölésre sztatikus elektromossággal feltöltődik. Francia neve a ambre, angolul amber-nek nevezik, mely egyaránt az ámbra szóból ered és az égésekor érezhető illatára utal. Magyar neve a Bernstein magyarított alakja, ami az ónémet börnen vagy bernen (=égni) szóból égő kő alapján eredeztetnek.

Színe: mézsárga, narancssárga

Sajátossága:
A legismertebb gyógykövek egyike.

Gyógyhatás:
A borostyán igen jó hatással van a különféle bőrbetegségekre, használhatjuk ekcéma, bőrkiütések, allergia és szemölcsök esetében is. A borostyán alkalmas korpásodás ellen.
A légutakra is kifejti gyógyító hatását. Használhatjuk a tüdő erősítésére, mandulagyulladás, köhögés, asztma, krónikus hörghurut esetén. A borostyán a kisgyermekek fogzásakor is hasznos segítséget nyújt. Ugyanígy használhatjuk felnőttek fogínygyulladása esetén is. Általában elősegíti a sebek gyógyulását is. 
Jótékony hatással van a májra és epére, vesére, lépre, és az emésztésre is. Melengető energiája javítja és nyugtatja a kedélyt, megszünteti a félelmeket és a depressziót.
Energiája önbizalommal tölt el, segítségével gondtalanabbul élhetjük az életet. Gyakran megszünteti a stressz okozta fejfájást és a migrént is.

Forrás:

http://gyogyitokovek.network.hu/

http://gyogykovek-hatasa.blogspot.com/

http://www.ezoterikuskovek.hu/

http://gyogyitokovek.5mp.eu/

http://wikipedia.org/

http://tudaskapu.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: gyógyhatás borostyán hatása


A bejegyzés trackback címe:

https://asvanyoromok.blog.hu/api/trackback/id/tr773298853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása